Trauma

Trauma kan ontstaan wanneer iemand een of meerdere schokkende gebeurtenissen meemaakt, zoals een ernstig verkeersongeluk, een brand, het overlijden van een belangrijk persoon, seksueel misbruik of geweld. 

Trauma ontstaat doordat de gebeurtenis(sen) niet goed verwerkt worden, geen plekje kunnen krijgen. 

Een ernstig trauma kan ontstaan wanneer iemand emotioneel, lichamelijk en/of seksueel is mishandeld of langdurig is verwaarloosd. Ook een oorlogssituatie kan tot een trauma lijden. De gebeurtenis is zo schokkend dat iemand hier blijvend last van heeft. Wanneer een trauma een trauma genoemd wordt is het niet afhankelijk van de grootte van het trauma, maar meer hoe het trauma impact heeft op en in jouw leven. Dit omdat iedereen een andere manier heeft van ervaren en verwerken van een situatie. 

Traumatische ervaringen kunnen leiden tot problemen in het omgaan met jezelf en anderen. Je hebt bijvoorbeeld minder controle over je gevoelens en gedrag. Er is sprake van een grotere kwetsbaarheid of gevoeligheid. Sommige mensen trekken zich terug en zijn somber. Anderen worden juist druk en verwachten heel veel van zichzelf. Een trauma kan ook veroorzaken dat je angst klachten krijgt op het moment dat dit je dagelijks leven beïnvloedt kun gediagnosticeerd worden met PTSS (Posttraumatische stressstoornis) 

De verwerking van trauma is een pad dat je vaak niet alleen kan doen.  

De BLAST Technique®  is een goede oplossing om jouw traumatische ervaring een plek te geven zodat het je niet meer in je dagelijkse leven kan hinderen. 

Lees hier meer over op pagina therapie vormen

Afspraak maken

Let op praktijk Van Huisduinen is gevestigd in Zoetermeer