Scheiden

[vc_row css=”.vc_custom_1527853186274{background-color: #ffffff !important;}” el_class=”thema”][vc_column][vc_custom_heading text=”Scheiden” font_container=”tag:h1|text_align:left”][vc_column_text]Tegenwoordig hoor je het vaak genoeg om je heen. “Ik ga scheiden”.Scheiden Je weet dan gelijk dat er iets niet goed gegaan en je eerste vraag is dan vaak, en hoe zit het met de kinderen.

Wanneer twee mensen gaan scheiden dan ligt de oorzaak vaak bij de partners.

Maar de kinderen scheiden ongewild mee en moeten de zelfde weg doorstaan van verdriet en teleurstellingen. Een periode van onveiligheid en onzekerheid.

Je gaat zelf ook een weg van onzekerheid in.  Als je geluk hebt, dan is je partner zelf ook van mening dat scheiden de beste oplossing is.

Voor veel mensen is scheiden een “naar” woord. Iets wat gepaard gaat met veel ruzie en verdriet.
Scheiden wordt eigenlijk ook gezien als iets wat tussen twee mensen gebeurd wanneer een huwelijk niet goed gaat.
Maar scheiden kan ook betekenen dat mensen uit elkaar gaan door een situatie.

Voordat je überhaupt bent gescheiden ben je door een hele procedure gegaan van allerlei regelingen. Het makkelijkste geval is als je samen met partner er uit bent te willen scheiden. Zo niet, dan ben je afhankelijk van de handtekening van de ander, die in vele gevallen niet wordt gegeven.
Het verwerken van de scheiding duurt net zo lang als het huwelijk zelf. Hoe langer getrouwd, hoe langer de nasleep. En daarna begint het pas. Verhuizen, verdelen van de inboedel, omgangsregeling met de kinderen, alimentatie, pensioen (52% heeft ouderdomspensioen, opgebouwd tijdens het huwelijk, niet verdeeld!) en natuurlijk ook schuldverdeling.

Kinderen worden vaak betrokken in een scheiding zonder dat ze dit willen  .Omdat scheiden eigenlijk als iets van deze tijd gezien wordt, heeft men vaak niet in de gaten wat het met je zelf doet of wat het de kinderen doet.
Kinderen zijn vaak de dupe. 1 op de 6 kinderen maakt een echtscheiding mee. Vaak worden zij niet goed (genoeg) betrokken bij het proces. Een tweedeling in reacties kan ontstaan; ze gaan zich schuldig voelen en extra lief doen voor de ouder of ze gaan zich juist verzetten tegen de ouder. Vooral de kleinere kinderen voelen zich schuldig. Zij zijn daarbij bang dat ze door beide ouders worden .

Ze worden onzeker. Ze schamen zich tegenover leeftijdsgenootjes dat zij gescheiden ouders hebben  en ook op materieel gebied nu minder bedeeld zijn. Daarnaast kan het kind zich ook opgelucht voelen. Ruzies zijn eindelijk voorbij, maar het is zo’n dubbel gevoel. Ze hebben twee  ouders, maar ze leven niet meer bij elkaar.

Daarnaast kan scheiding ook plaatsvinden door  gebeurtenissen waar men niet aan denkt, maar wel de zelfde gevolgen kan hebben. Mensen scheiden ook door gewone menselijke gebeurtenissen zoals een verhuizing, wanneer je ontslagen wordt door je baas of omdat je ontslag neemt. Maar ook een overlijden van naasten  kan een scheiding veroorzaken.

Scheiden geeft veel problemen binnen de structuren van mensen waardoor gedragsproblemen kunnen ontstaan en concentratieverlies. Daarnaast kan ook ( zeker bij kinderen) het gevoel ontstaan van schuld of minderwaardigheid.
Samen met de therapeut kan je aan deze zaken werken.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator css=”.vc_custom_1526588353835{background-color: #ffffff !important;}”][/vc_column][/vc_row]