
Angst is een natuurlijk waarschuwingsmechanisme van mens en dier voor gevaar. Ieder mens kent bepaalde angsten in zijn leven. Daar is op zich ook niets mis mee. Sommige angsten zijn zelfs heel goed om te hebben. Soms redt angst zelfs ons leven.
Angsten kunnen dus positief zijn. Maar dat geldt niet voor iedere angst.
Mensen kunnen ook gekweld worden door irreële angsten die hun leven kunnen gaan beheersen.
Over een irreële angst wordt gesproken wanneer je te kampen krijgt met een angst die buiten proporties is. Zo is het niet erg om een beetje bang te zijn voor wespen, ze kunnen namelijk venijnig steken, maar wanneer die angst ervoor zorgt dat iemand zich een zomer lang gaat opsluiten of volledig blokkeert en panisch wordt bij het zien van een wesp, dan wordt het een irreële angst of fobie.
Mensen met een fobie maken zich gemiddeld per dag meer dan twee uur druk over het voorwerp van hun angsten. Ze vermijden situaties waarin hun angsten voorkomen en passen hun leven volledig aan deze angsten aan. In extreme gevallen kan de angst zo overheersend werken, dat een normaal leven niet meer tot de mogelijkheden behoort.
Welke angsten zijn er?
In ons leven kunnen we in aanraking komen met verschillende soorten angsten. Overwegend worden deze angsten in vier categorieën opgedeeld.
De eerste groep zijn de sociale angsten of fobieën. Dit zijn alle angsten die gerelateerd zijn aan sociaal contact. Angst om in een groep te vertoeven, angst om alleen te zijn, angst om met mensen te communiceren zijn maar enkele voorbeelden van sociale angsten. Sociale angsten kunnen zowel over de angst aan gebrek aan interactie gaan als de angst voor de interactie met anderen in al zijn vormen en kleuren.
Een tweede groep zijn de situationele angsten. Hier betreft het angsten die gerelateerd zijn aan een specifieke situatie. De angst om vast te zitten in een lift behoort bijvoorbeeld tot deze groep.
Een derde groep zijn de natuurangsten. Dit zijn angsten waarbij dieren, planten en het weer betrokken zijn. Angst voor katten, angst voor onweer, angst voor netels, …
Als laatste grote groep worden de lichamelijke angsten benoemd. Een voorbeeld van dit soort angsten zijn mensen die geen enkel fysiek contact willen met anderen uit schrik een of andere besmetting op te lopen.
Los van deze groepen kan het ook dat men met een angst zit die niet dadelijk in één categorie te plaatsen valt of verschillende categorieën combineert. Vaak weet men na een tijdje ook niet meer waar een irreële angst of een fobie is ontstaan. Doormiddel van hypnotherapie is het mogelijk om de haard van de angst te ontdekken en te werken aan een oplossing van de angst die je dwars zit.