fbpx

Thema's

“De virtuele maagband” programma volgens Sheila Granger

Afslanken zonder dieet of operatie

Afvallen zonder een dieet of een operatie het klinkt te mooi om waar te zijn.
Toch heeft het programma “De virtuele maagband” van Sheila Granger aangetoond dat het kan.(*)

“De virtuele maagband” is een opmerkelijk gewichtsverlies programma waarbij gebruik wordt gemaakt van hypnotherapie.
Doormiddel van hypnotherapie kan je leren om (weer) gebruik te maken van de kracht die jij als individu bezit om wijzigen in je leven aan te brengen, die zullen leiden tot gewichtsverlies. Met het doorlopen van het programma zullen je hersenen, na het eten van kleinere hoeveelheden eten,  aangeven dat je maag voldoende gevuld is. Hierdoor zal je dus kleinere porties gaan eten. Daarnaast verandert het programma de manier waarop je over eten denkt en zorgt het ervoor dat je juist meer van de maaltijden gaat genieten.

In tegenstelling tot een programma rond een “echte” maagband, kan je bij een virtuele maagband afvallen zonder dieet of operatie. Het programma betreft een veilige manier van afvallen en leidt tot een vooraf bepaald resultaat.
Het programma rond de virtuele maagband is zeker geen dieet, je kunt blijven eten wat je wilt, maar je zult minder gaan eten. Omdat het geen dieet is, zal je niet het gevoel hebben dat je je beroofd, ellendig of hongerig voelt, de meest genoemde oorzaken voor het mislukken van diëten.
Nu “De Virtuele maagband” deze problemen niet kent, zal het leiden tot een langer termijn oplossing voor jouw gewichtsproblemen.

Wat houdt het programma in:

Tijden het programma “De virtuele maagband” zal ik, in samenwerking met jou, er voor zorgen dat er een verandering in je leven wordt gebracht op het gebied van eten. Met behulp van hypnotherapie, zal op een natuurlijke en (on)bewuste manier jouw manier van het maken van keuzes rondom je voeding veranderen. Hierdoor zal je blijvend afvallen.
Het programma bestaat uit 3 sessies en een terugkom sessie. Daarbij worden duidelijke afspraken op persoonlijk gebied gemaakt.

Het programma helpt jou om los te komen van je oude patronen, anders te gaan denken over voeding, anders te leren eten en vrij te worden van onderliggende blokkades( oorzaken van je gewichtsprobleem). Hierdoor zal je op een veilige en gezonde manier afvallen en daarna op gewicht blijven.

Wat vraagt het programma van jou?

100% garantie voor afvallen kan ik je niet geven. Wel ben ik bereid om met jou te kijken welke doelen gesteld kunnen worden en wat daarvoor nodig is. Om de kans van slagen van dit programma te vergroten is het van belang dat je je  volledig in zet en dat je verantwoordelijkheid neemt voor de gewenste verandering. Ik zou je daarbij als hypnotherapeut ondersteunen, waardoor het afvallen gemakkelijker wordt. Daarbij geef ik je genoeg handvatten om je ongezonde eetpatroon zo te veranderen, dat je zult afvallen.

Alvorens het programma van  “De virtuele maagband” te starten, wil ik doormiddel van een intakegesprek kennis met elkaar maken. Dit gesprek is nodig om te kijken of er tussen ons een klik is en om te beoordelen of hypnotherapie jou kan helpen bij het afvallen.

(*)Sinds 2010 hebben al vele klanten in Engeland en verschillende andere delen van de wereld geprofiteerd van ”De virtuele maagband” therapie. Na een gedegen onderzoek hebben 25 proef cliënten zich beschikbaar gesteld om het programma van Sheila Granger te volgen. Van de 25 cliënten hadden er 24 positief effect en vielen naar tevredenheid af.  Zonder dat er een dieet voorgeschreven werd.

Problemen met afvallen

Hypnotherapie en gewichtsproblemen.

Dagelijks hoor je dat mensen problemen hebben met hun gewicht. Of ze zijn te dik of te mager. Ook hoor je dat ze het ene dieet gebruiken na de andere en niets helpt. Dan hoor je weer dat ze wel afvallen. Maar ook dat ze daarna weer aankomen. Ook wel het jojo- effect genoemd.
Sommigen gaan veel te ver met afvallen en anderen kunnen het eten niet stoppen door de stress die ze ervaren.

Hypnotherapie is een therapie die hypnose gebruikt als therapeutische middel bij het afvallen. Vooral omdat het een veilig en doeltreffend middel is om af te vallen.

Hypnose helpt de verandering in je onbewuste te maken; de plaats waar je gewoontes, je overtuigingen en je emoties zitten.

Daarnaast kan hypnose je helpen  bij aankomen, afvallen of met het in evenwicht brengen van je eetpatroon.

Waarom zou hypnotherapie je kunnen helpen bij je gewicht probleem

Het is belangrijk om te begrijpen dat overgewicht geen probleem is die verstandelijk is te benaderen. De oorsprong kan zowel lichamelijke, geestelijke als emotionele oorzaken hebben  met lichamelijke gevolgen .

Je weet dat gezond eten en voldoende beweging noodzakelijk zijn om een gezond gewicht te krijgen en te houden.  Elke arts zou je dit dan ook als eerste gaan vertellen. Terwijl ze lijken te vergeten dat de meeste mensen met overgewicht al veel diëten gevolgd hebben, de enne sportschool na de andere sportschool hebben bezocht  of alle shake’s hebben geproefd. Ook lijken ze te vergeten dat  veel mensen door hun beperkingen weinig lichamelijke belastingen kunnen hebben. Laat staan een uur of wat in een fitness zaal kunnen doorbrengen.

Er wordt weinig aandacht gegeven aan mensen die juist onder hun gewicht zitten. Ondanks dat dit ook voor velen een probleem is. Ondergewicht heeft ook zijn negatieve kanten die behoorlijke invloed kunnen hebben op je lichaam. Vanuit artsen en diëtisten wordt je dan ook vaak aangeraden om je  te gaan richten op meer eten. Ook wordt je aangeraden om te gaan kijken naar het sporten. Dit omdat gedacht wordt dat je door sporten je gewicht kan toenemen omdat je spieren zwaarder worden.

Als hypnotherapeut ga je meer kijken naar wat de innerlijke oorzaken zijn van je ondergewicht. Wat doet stress met je lichaam of wat doen juist de gezonde voedingstoffen met je lichaam.

Pesten

Pesten wordt eigenlijk overal gedaan. Zelfs op plekken waar je het niet verwacht.
En wat belangrijk is, zelfs door de mensen van wie je het niet verwacht.
Soms hebben mensen het nog niet eens in de gaten dat wat ze doen indirect pesten is of dat het anderen stimuleert om te gaan pesten.
Vaak heb je zelf niet in de gaten dat mensen dit moedwillig doen.
Maar, het raakt je wel en het maak je onzeker. Zeker als de personen die je pesten, juist die personen zijn waar je het niet van verwacht.

Op de lagere school begint het pesten al in de klas en als je denkt dat het dan over is dan gaat het door op de hogere school en zelfs op het werk.
Vaak weet je eigenlijk niet meer hoe het begonnen is, waardoor het lastig is om jezelf te verweren.

Doormiddel van hypnotherapie ga je naar de begin fase van het pesten en leer je omgaan met de situatie waar je nu tegen aanloopt.
Kinderen leren op de juiste manier omgaan met de situatie waar ze zich in bevinden, zichzelf verweren en zichzelf beter in hun vel voelen zodat ze ook anders om kunnen gaan met de “Pester en de “Meelopers”.

Scheiden

Tegenwoordig hoor je het vaak genoeg om je heen. “Ik ga scheiden”. Je weet dan gelijk dat er iets niet goed gegaan en je eerste vraag is dan vaak, en hoe zit het met de kinderen.

Wanneer twee mensen gaan scheiden dan ligt de oorzaak vaak bij de partners.

Maar de kinderen scheiden ongewild mee en moeten de zelfde weg doorstaan van verdriet en teleurstellingen. Een periode van onveiligheid en onzekerheid.

Je gaat zelf ook een weg van onzekerheid in.  Als je geluk hebt, dan is je partner zelf ook van mening dat scheiden de beste oplossing is.

Voor veel mensen is scheiden een “naar” woord. Iets wat gepaard gaat met veel ruzie en verdriet.
Scheiden wordt eigenlijk ook gezien als iets wat tussen twee mensen gebeurd wanneer een huwelijk niet goed gaat.
Maar scheiden kan ook betekenen dat mensen uit elkaar gaan door een situatie.

Voordat je überhaupt bent gescheiden ben je door een hele procedure gegaan van allerlei regelingen. Het makkelijkste geval is als je samen met partner er uit bent te willen scheiden. Zo niet, dan ben je afhankelijk van de handtekening van de ander, die in vele gevallen niet wordt gegeven.
Het verwerken van de scheiding duurt net zo lang als het huwelijk zelf. Hoe langer getrouwd, hoe langer de nasleep. En daarna begint het pas. Verhuizen, verdelen van de inboedel, omgangsregeling met de kinderen, alimentatie, pensioen (52% heeft ouderdomspensioen, opgebouwd tijdens het huwelijk, niet verdeeld!) en natuurlijk ook schuldverdeling.

Kinderen worden vaak betrokken in een scheiding zonder dat ze dit willen  .Omdat scheiden eigenlijk als iets van deze tijd gezien wordt, heeft men vaak niet in de gaten wat het met je zelf doet of wat het de kinderen doet.
Kinderen zijn vaak de dupe. 1 op de 6 kinderen maakt een echtscheiding mee. Vaak worden zij niet goed (genoeg) betrokken bij het proces. Een tweedeling in reacties kan ontstaan; ze gaan zich schuldig voelen en extra lief doen voor de ouder of ze gaan zich juist verzetten tegen de ouder. Vooral de kleinere kinderen voelen zich schuldig. Zij zijn daarbij bang dat ze door beide ouders worden .

Ze worden onzeker. Ze schamen zich tegenover leeftijdsgenootjes dat zij gescheiden ouders hebben  en ook op materieel gebied nu minder bedeeld zijn. Daarnaast kan het kind zich ook opgelucht voelen. Ruzies zijn eindelijk voorbij, maar het is zo’n dubbel gevoel. Ze hebben twee  ouders, maar ze leven niet meer bij elkaar.

Daarnaast kan scheiding ook plaatsvinden door  gebeurtenissen waar men niet aan denkt, maar wel de zelfde gevolgen kan hebben. Mensen scheiden ook door gewone menselijke gebeurtenissen zoals een verhuizing, wanneer je ontslagen wordt door je baas of omdat je ontslag neemt. Maar ook een overlijden van naasten  kan een scheiding veroorzaken.

Scheiden geeft veel problemen binnen de structuren van mensen waardoor gedragsproblemen kunnen ontstaan en concentratieverlies. Daarnaast kan ook ( zeker bij kinderen) het gevoel ontstaan van schuld of minderwaardigheid.
Samen met de therapeut kan je aan deze zaken werken.

Angst

Angst is een natuurlijk waarschuwingsmechanisme van mens en dier voor gevaar. Ieder mens kent bepaalde angsten in zijn leven. Daar is op zich ook niets mis mee. Sommige angsten zijn zelfs heel goed om te hebben. Soms redt angst zelfs ons leven.
Angsten kunnen dus positief zijn. Maar dat geldt niet voor iedere angst.
Mensen kunnen ook gekweld worden door irreële angsten die hun leven kunnen gaan beheersen.

Over een irreële angst wordt gesproken wanneer je te kampen krijgt met een angst die buiten proporties is. Zo is het niet erg om een beetje bang te zijn voor wespen, ze kunnen namelijk venijnig steken, maar wanneer die angst ervoor zorgt dat iemand zich een zomer lang gaat opsluiten of volledig blokkeert en panisch wordt bij het zien van een wesp, dan wordt het een irreële angst of fobie.
Mensen met een fobie maken zich gemiddeld per dag meer dan twee uur druk over het voorwerp van hun angsten. Ze vermijden situaties waarin hun angsten voorkomen en passen hun leven volledig aan deze angsten aan. In extreme gevallen kan de angst zo overheersend werken, dat een normaal leven niet meer tot de mogelijkheden behoort.

Welke angsten zijn er?

In ons leven kunnen we in aanraking komen met verschillende soorten angsten. Overwegend worden deze angsten in vier categorieën opgedeeld.
De eerste groep zijn de sociale angsten of fobieën. Dit zijn alle angsten die gerelateerd zijn aan sociaal contact. Angst om in een groep te vertoeven, angst om alleen te zijn, angst om met mensen te communiceren zijn maar enkele voorbeelden van sociale angsten. Sociale angsten kunnen zowel over de angst aan gebrek aan interactie gaan als de angst voor de interactie met anderen in al zijn vormen en kleuren.
Een tweede groep zijn de situationele angsten. Hier betreft het angsten die gerelateerd zijn aan een specifieke situatie. De angst om vast te zitten in een lift behoort bijvoorbeeld tot deze groep.
Een derde groep zijn de natuurangsten. Dit zijn angsten waarbij dieren, planten en het weer betrokken zijn. Angst voor katten, angst voor onweer, angst voor netels, …
Als laatste grote groep worden de lichamelijke angsten benoemd. Een voorbeeld van dit soort angsten zijn mensen die geen enkel fysiek contact willen met anderen uit schrik een of andere besmetting op te lopen.
Los van deze groepen kan het ook dat men met een angst zit die niet dadelijk in één categorie te plaatsen valt of verschillende categorieën combineert. Vaak weet men na een tijdje ook niet meer waar een irreële angst of een fobie is ontstaan. Doormiddel van hypnotherapie is het mogelijk om de haard van de angst te ontdekken en te werken aan een oplossing van de angst die je dwars zit.

Boosheid

Iedereen is weleens boos, woedend of verdrietig. En dat is ook goed. Boosheid tonen is een manier om je grenzen aan te geven. Maar soms hebben mensen niet geleerd hiermee om te gaan.

Ze zijn boos op zaken waarop ze niet (meer) boos hoeven te zijn of ze uiten hun boosheid  op een manier waardoor de situatie alleen maar verergert.
Ook kan het zijn dat mensen boos zijn op een situatie die in het verleden plaats heeft gevonden en dat deze situatie juist nu je hindert om verder te komen. Het kan ook zijn dat mensen niet meer weten waarom ze boos zijn.
Boosheid kan ook komen uit situaties die men niet in de hand heeft, waardoor je onzeker wordt en ook je zelfvertrouwen kan kwijt raken. Angstig of verdrietig kan worden. Je naaste pijn doet en waardoor je deze kwijt kan raken.
Het leren omgaan met boosheid is geschikt voor iedereen, juist omdat wij geleerd hebben ons aan te passen en verder te gaan, zonder stil te staan bij situaties die je kunnen schaden

Depressie en Burn-out

Depressie is een groot woord dat vaak gebruikt wordt wanneer iemand niet goed in zijn vel zit. In het dagelijks spraakgebruik wordt de term ‘depressief’ gebruikt voor uiteenlopende gemoedstoestanden, variërend van een korte dip tot ernstige neerslachtigheid.
Wanneer een depressieve gemoedtoestand niet goed verwerkt wordt of behandeld wordt dan is het mogelijk om in een klinische depressie te komen.

Wanneer je het gevoel heb dat je niet lekker in je vel zit en dat houdt zich aan, dan is het verstandig om in gesprek te gaan en te gaan kijken waar deze gevoelens vandaan komen.
Gevoelens, die waarschijnlijk al een tijdje zijn plek hebben ingenomen in je bestaan.
Gevoelens van, somberheid, verlies van belangstelling . Door deze gevoelens heb je ook kans dat je lichamelijke klachten gaat ontwikkelen.

Hypnotherapie kan naast de reguliere hulp een goede aanvulling zijn om depressie te behandelen.
Lichtere vormen van depressie zoals stress of een burn-out zijn ook goed te behandelen.

Bij een burn-out ben je opgebrand. Je voelt je lichamelijk en geestelijk totaal uitgeput. Een burn-out is het gevolg van langdurige stressklachten die steeds erger geworden zijn en waaraan je te weinig aandacht hebt besteed. Een burn-out wordt meestal gekoppeld aan een werksituatie. Toch is gebleken dat een burn-out ook ontstaat door situaties in het dagelijks leven waarbij langdurige belasting voorkomt. Een burn-out kan een voorloper zijn van een zwaardere depressie die zeker behandeld moet worden.

Burn-out bij kinderen.

Uit onderzoek is gebleken dat een op de drie kinderen aan angst en stress lijdt. Hiervan vertoont 10 % ook vermoeidheidsklachten die gelijk zijn aan de klachten die volwassen hebben met burn-out.
Net als bij volwassenen voelt een kind zich opgebrand, presteert slecht en toont weinig interesse.

Er zijn een aantal symptomen die kenmerkend zijn voor een burn-out bij kinderen:
• Langere tijd last van oververmoeidheid
• Gebrek aan eetlust
• Vaak hoofdpijn
• Buikpijn en last van de darmen
• Slaapproblemen
• Asociaal gedrag
• Geen zin om naar school te gaan
• Laag zelfbeeld
• Agressief gedrag

Vaak wordt er niet gedacht aan een burn-out bij deze klachten, omdat men een burn-out niet bedenkt bij een kind die vol in het leven moet staan. Tegenwoordig eist onze maatschappij steeds meer van onze kinderen. De lat wordt ook voor de kinderen hoog gelegd.
Naast de vele eisen die op school liggen, moet er ook uitgebreid op hoog niveau gesport worden, aan een hobby gedaan worden of je moeten meten aan anderen.

Daarnaast kunnen sociale problemen ook veel invloed hebben op het ontstaan van een burn-out.
Pesterijen op school of online, een scheiding van de ouders, financiële of gezondheidsproblemen van de ouders kunnen stress verhogend zijn.

Depressie bij kinderen kan zich kenmerken op andere manieren:
• Verlies van eetlust
• Slaapproblemen en nachtmerries
• Gedragsveranderingen zoals terugtrekken, lusteloosheid of agressie
• Gedragsproblemen thuis of op school
• Onduidelijke verandering in prestatie op school
• Bedplassen

Stopen met roken

Stoppen met roken is tegenwoordig een hot onderwerp. Veel mensen kiezen om te stoppen met roken.
De reden is dan vaak je gezondheid of omdat het te duur wordt.
Alleen het blijkt soms moeilijker dan je verwacht.

Er zijn vele manieren  die je kunnen helpen:,  magneetjes, Reiki, medicijnen, nicotine pleisters.

Dit zijn mogelijkheden die aangeboden worden om het stoppen te bevorderen. Het is wel zo dat de bovenstaande hulpmiddelen bij jou moet aanslaan.

Hypnotherapie kan je ook helpen met je pogingen om te stoppen.

Met Hypnotherapie ga je kijken naar de diepere oorsprong van je rookgedrag, maar je gaat ook samen met de therapeut kijken naar de toekomst zonder het roken.
Daarbij ga je ook kijken welke hulpbronnen je in jezelf heb die het stoppen met roken kan ondersteunen.
Door deze stappen te maken is de weg naar een leven zonder roken makkelijker te ondernemen.

Hoog Sensitieve Personen ( HSP )

Tegenwoordig kun je meerdere boeken vinden in de schappen over Hoog Sensitieve Personen (HSP). Daarin wordt uitgelegd wat HSP inhoud en wat HSP met mensen doet. De Amerikaanse psychologe Elaine Aron heeft verschillende boeken hierover geschreven, alleen geeft het geen uitleg over wat het met jouw leven doet en hoe jij HSP in jouw leven een plek kan geven.

Door de HSP heb je vele kwaliteiten. Deze kwaliteiten hebben zowel positieve als negatieve kanten, welke voor problemen kunnen zorgen.
Om met deze kwaliteiten te leren omgaan heb je veel tijd nodig en ook energie. Energie die je vaak niet hebt omdat iedereen om je heen je energie helpt opslurpen.
Daarnaast weet je soms niet hoe je bepaalde problemen kan oplossen. Problemen die juist door je HSP een andere oplossing nodig heeft dan bij mensen zonder HSP.
Het vinden van een oplossing is dan vaak een zoektocht die je met hulp van andere kan vinden.

Binnen “Van HuisDuinen” gaan we samen de zoektocht aan om een weg te vinden in de blokkades die je leven tot nu toe heeft opgeworpen.
Samen gaan we de grenzen van je kunnen onderzoeken en ook leren die grenzen aan anderen aan te geven.
Samen gaan we kijken hoe jij beter met jouw kwaliteiten om kan gaan, zodat je beter in je vel komt te zitten.

Rouwverwerking

Als men over rouwverwerking spreekt dan denkt men altijd aan het verwerkingsproces van iemand die een dierbare heeft verloren. Dit klopt ook, alleen zijn er nog meer pijnlijke situaties in het leven die je ook moet verwerken.

Hierbij kan ook gedacht worden aan het verliezen van werk. Of het moeten missen van  vrienden, door een verhuizing of eventueel een ruzie.

Misschien moet er gerouwd worden doordat je een ziekte onder de leden hebt waardoor je bepaalde dingen niet meer kan doen. Bij deze situaties staat men vaak niet stil, maar kunnen wel je dagelijkse functioneren flink in de waar schoppen.

Rouwen staat voor het verwerken van situaties die iedereen anders doorloopt. Kinderen verwerken situaties op een hele andere manier dan volwassenen. Rouwen is een gebeurtenis waarover men soms te makkelijk mee omgaat en ook vrij gemakkelijk overheen stapt zonder in de gaten te hebben wat het met je doet.

Trauma

Trauma kan ontstaan wanneer iemand een of meerdere schokkende gebeurtenissen meemaakt, zoals een ernstig verkeersongeluk, een brand, het overlijden van een belangrijk persoon, seksueel misbruik of geweld. Trauma ontstaat doordat de gebeurtenis(sen) niet goed verwerkt worden, geen plekje kunnen krijgen.

Een ernstig trauma kan ontstaan wanneer iemand emotioneel, lichamelijk en/of seksueel is mishandeld of langdurig is verwaarloosd. Ook een oorlogssituatie kan tot een trauma lijden. De gebeurtenis is zo schokkend dat iemand hier blijvend last van heeft.

Wanneer een trauma een trauma genoemd wordt is het niet afhankelijk van de grootte van het trauma, maar meer hoe het trauma impact heeft op en in jouw leven. Dit omdat iedereen een andere manier heeft van ervaren en verwerken van een situatie.

Traumatische ervaringen kunnen leiden tot problemen in het omgaan met jezelf en anderen. Je hebt bijvoorbeeld minder controle over je gevoelens en gedrag. Er is sprake van een grotere kwetsbaarheid of gevoeligheid. Sommige mensen trekken zich terug en zijn somber. Anderen worden juist druk en verwachten heel veel van zichzelf.
De verwerking van trauma is een pad dat je vaak niet allen kan doen.  Hypnotherapie is een goede oplossing om jouw traumatische ervaring een plek te geven zodat het je niet meer in je dagelijkse leven kan hinderen.

Prikkelbaar Darm Syndroom ( PDS )

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is een veelvoorkomende aandoening in de westerse wereld. Het is onduidelijk hoeveel mensen precies last hebben van PDS,  omdat lang niet iedereen bij de (huis)arts terecht komt met klachten. Er wordt gezegd dat 5 – 20 % van de Nederlandse bevolking last heeft van PDS. De diagnose wordt vooral gesteld bij jongvolwassenen. PDS komt ongeveer twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen.

PDS behoort tot de zogenaamde functionele buikklachten of functionele maagdarmklachten. Wanneer bij onderzoek geen zichtbare afwijkingen worden gevonden maar de klachten we aanhouden, wordt de diagnose PDS gesteld. De klachten worden veroorzaakt door een overgevoelige darmwand of verstoorde bewegingen van de darm.

Oorzaak van het prikkelbare darm syndroom (PDS)

De oorzaak van PDS is niet precies bekend. Waarschijnlijk gaat het bij de klachten van PDS om een combinatie van factoren. In ieder geval spelen een gestoorde (spastische) beweging van de darm en/of een extra gevoelige darmwand een rol. Daarnaast spelen onderstaande factoren mogelijk ook een rol:

 • Mogelijk is er sprake van een abnormale verwerking van prikkels in het maagdarmkanaal en mogelijk ook in de hersenen, waardoor mensen met PDS eerder pijn/prikkels in de darmen waarnemen dan andere mensen. Hier wordt veel onderzoek naar gedaan.
 • PDS lijkt te kunnen ontstaan als gevolg van een darminfectie (voedselvergiftiging).
 • De darmen van mensen met PDS kunnen onregelmatige en wisselende bewegingen maken waardoor verstopping of juist diarree kan ontstaan.
 • Een verkeerde voeding kan de klachten van PDS verergeren.
 • Meestal geeft een vezelarme of eenzijdige voeding verergering van klachten. Bij sommige mensen met PDS kunnen de klachten juist verergeren door het eten van vezels.
 • Stress (zoals emoties, spanningen, nervositeit, etc.) kan leiden tot verergering van de klachten.

Klachten en symptomen bij het prikkelbare darm syndroom (PDS)

PDS kenmerkt zich met name door buikpijn en problemen met de ontlasting. Dit kan diarree of juist verstopping zijn en een opgeblazen gevoel. PDS is in principe een chronische aandoening maar het klachtenpatroon kan erg wisselend zijn. Sommige mensen met PDS hebben continu klachten. Vaak verergeren de  klachten in periodes van stress of drukte. De klachten kunnen ook een tijd lang helemaal verdwijnen.

De meest voorkomende klachten bij PDS zijn:

 • Problemen met de stoelgang: diarree en/of verstopping
  In de meeste gevallen hebben mensen met PDS diarree en/of verstopping. Bij diarree is de ontlasting dun of soms zelfs waterdun. Vaak komt aandrang plotseling opzetten en kan men de ontlasting niet goed ophouden. Bij verstopping is de ontlasting hard en moet er hard worden geperst om de ontlasting kwijt te raken.
 • Opgeblazen gevoel en klachten zoals opboeren, winderigheid, gerommel in de buik en buikpijn. Mensen met PDS ervaren vaak een opgeblazen gevoel in de buik waarbij de buik kan opzetten. Hierdoor ontstaan klachten zoals opboeren, winderigheid, gerommel in de buik en buikpijn.
 • Buikpijn en/of buikkrampen.
  Vaak zit de pijn onder in de buik of rond de navel. Ook kan de pijn uitstralen naar de rug of de zij. De pijn kan zeurend zijn of gepaard gaan met hevige pijnscheuten. De pijn treedt vooral overdag op en bij sommige mensen verergeren pijnklachten na de maaltijd. Na de stoelgang of na het laten van enkele winden, wordt de pijn vaak minder. Soms zijn de buikpijnaanvallen zo hevig dat ze doen denken aan een gal- of niersteenaanval.

Veel mensen met PDS hebben daarnaast last van klachten die niet direct met de darm te maken hebben. Met name moeheid, maagklachten, brandend maagzuur, hoofdpijn, pijn in de rug of de zij en pijn bij het vrijen zijn klachten die vaak genoemd worden.

Let op: klachten als bloed bij de ontlasting, ernstige diarree, onverklaarbaar gewichtsverlies of koorts horen zeker niet bij PDS. Als u hier last van heeft, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Ook als uw klachten ontstaan op latere leeftijd (boven 50 jaar) of uw stoelgang plotseling duidelijk verandert, is het verstandig naar de huisarts te gaan.

Diagnose van het prikkelbare darm syndroom (PDS)

De huisarts kan vaak de diagnose stellen op basis van het klachtenpatroon. Als er twijfels zijn over de oorzaak van de klachten zal de huisarts u doorverwijzen naar specialist. Dit gebeurt bijvoorbeeld als u last heeft van klachten die ook op andere, minder onschuldige darmaandoeningen kunnen wijzen. De huisarts zal mensen die ouder zijn dan 50 jaar ook eerder doorverwijzen, om andere aandoeningen uit te sluiten. Wanneer door middel van onderzoek geen lichamelijke afwijkingen gevonden worden, kan de diagnose ‘PDS’ gesteld worden.

Wereldwijd is door medisch specialisten vastgesteld wanneer de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom kan worden gesteld. Met deze graadmeter kunnen artsen beter de diagnose PDS stellen en een behandeling voorschrijven.

De criteria bestaan uit drie fasen:
Fase 1. De patiënt heeft last van steeds terugkerende pijn (of onaangenaam gevoel) in de buik, met tenminste twee van de onderstaande kenmerken:
a. De pijn wordt minder na de stoelgang
b. Het begin van de (pijn)klachten hangt samen met een verandering in de frequentie van de ontlasting.
c. Het begin van de (pijn)klachten hangt samen met een verandering in de vorm van de ontlasting.
Fase 2. Om de diagnose ‘PDS’ te kunnen stellen moeten de klachten tenminste 6 maanden geleden begonnen zijn. Als de patiënt gedurende drie van die zes maanden voldoet aan de criteria, kan de diagnose ‘PDS’ gesteld worden.
Fase 3. Als de klachten ook kunnen wijzen op een andere aandoening, dan moet die eerst uitgesloten worden

Behandeling van het prikkelbare darm syndroom (PDS)

Voedingsadviezen, leefstijladviezen (zie ‘tips en adviezen’)  en sommige therapieën kunnen de klachten verminderen. In sommige gevallen kan de arts medicijnen voorschrijven om de klachten te verminderen. Deze medicijnen zijn gericht op een verbetering van het ontlastingspatroon en soms ook op pijnbestrijding of op een combinatie hiervan.

Medicijnen tegen verstopping:

 • Bulkvormers zijn middelen die dezelfde eigenschappen hebben als oplosbare voedingsvezels. Bulkvormers kunt u oplossen in water, yoghurt of sap. Ze zorgen voor een soepele ontlasting en een goede darmwerking. Het is belangrijk dat u bij bulkvormers extra veel drinkt, omdat deze medicijnen averechts werken als ze niet voldoende vocht op kunnen nemen. Bulkvormers kunnen zonder problemen langdurig gebruikt worden, omdat ze de darm niet prikkelen.
 • Vochtbinders zijn middelen die vocht vast houden in de darm waardoor de ontlasting zachter wordt. Voorbeelden van vochtbinders zijn anorganische zouten (magnesiumoxide en magnesiumsulfaat).
 • Contactlaxantia zijn middelen die de darmbeweging activeren door een chemische prikkeling van de darmwand. Hierdoor hebben ze een sterk laxerend effect. Deze middelen zijn in het algemeen niet geschikt voor langdurig gebruik omdat er aanwijzingen zijn dat dit het slijmvlies in de darmwand kan beschadigen. Overleg altijd met uw huisarts als u tijdelijk contactlaxantia gebruikt. De arts kan deze middelen tijdelijk voorschrijven als verstopping bij PDS op de voorgrond staat.

Wees voorzichtig met ‘natuurlijke’ middelen op basis van sennapeulen die u bij de drogist, apotheek of reformzaak kunt kopen. Gebruik ze vooral niet te vaak en niet te lang achter elkaar. Overleg bij voorkeur met uw arts.

Medicijnen tegen diarree:
Heeft u vaak last van diarree dan kan de arts een diarreeremmer voorschrijven. Deze zorgt ervoor dat de ontlasting wat vaster wordt. Gebruik diarreeremmers niet dagelijks, tenzij de arts het voorschrijft. Ook bovengenoemde bulkvormers kunnen helpen bij diarree. Wanneer ze worden ingenomen met relatief weinig water,  zorgen ze ervoor dat de ontlasting wat vaster wordt.

Medicijnen tegen buikpijn en buikkrampen:
U kunt zelf paracetamol innemen tegen de pijn. De huisarts kan eventueel een sterkere pijnstiller voorschrijven. Bij darmkrampen kan de huisarts een medicijn voorschrijven dat de krampen bestrijdt. Deze middelen verbeteren de bewegingen van de darm en kunnen darmkrampen verminderen.

Lage doseringen van antidepressiva kunnen een gunstige werking hebben op sommige klachten bij PDS. Bepaalde antidepressiva verminderen namelijk de gevoeligheid van de darm voor pijnprikkels. Deze medicijnen worden alleen voorgeschreven bij hevige klachten of als andere behandelingen geen effect hebben.

Behandeling met een therapie
Sommige patiënten met PDS hebben baat bij hypnotherapie of bekkenfysiotherapie. De huisarts kan u hier meer informatie over geven en u eventueel doorverwijzen.

 • Hypnotherapie
  Hypnotherapie die speciaal gericht is op PDS vermindert de klachten bij een groot deel van de patiënten. Tijdens de behandeling leert de hypnotherapeut mensen onder hypnose hun darm positief te beïnvloeden. Er zijn hypnotherapeuten die zich gespecialiseerd hebben in de behandeling van PDS. Sommige zorgverzekeraars vergoeden een aantal van deze behandelingen. Informeer bij uw zorgverzekeraar of hypnotherapie vergoed wordt.
 • Bekkenbodemfysiotherapie
  In sommige gevallen kan bekkenfysiotherapie klachten bij PDS verminderen. Bekkenfysiotherapie is een speciale vorm van fysiotherapie die zich richt op de bekkenbodemspieren. Klachten als verstopping, hevige aandrang en ongewild ontlastingsverlies kunnen veroorzaakt worden door problemen met bekkenbodemspieren. Vaak komen dan ook andere bekkenbodemklachten voor zoals pijn bij het vrijen, moeite met plassen of urineverlies. In dat geval kan bekkenbodemfysiotherapie de klachten mogelijk verminderen. Informeer altijd bij uw zorgverzekeraar of bekkenbodemfysiotherapie vergoed wordt.
 • Diëtist
  Via de diëtist is het mogelijk om een duidelijk beeld te krijgen in het voedselpatroon en voedingsmiddelen, doormiddel van het FODMAP- beperkte dieet. Veel mensen met PDS ervaren een afname van hun klachten door het volgen van het FODMAP-beperkte dieet. FODMAP is een verzamelnaam voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden. Monosacchariden en Polyolen. Dit zijn een soort koolhydraten die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm. In de dikke darm worden deze koolhydraten vervolgens afgebroken door de dikke darmbacteriën. Hierbij komen gassen vrij die de dikke darm prikkelen, wat klachten zoals diarree, een opgeblazen gevoel en buikpijn kan veroorzaken. Het FODMAP beperkte dieet bestaat uit een eliminatiefase waarin u producten met FODMAP uit het menu gaat schrappen. Daarna volgt de herintroductiefase, waarin u geleidelijk weer FODMAP’s gaat toevoegen. Een diëtist adviseert hoe u voedingsmiddelen weer geleidelijk toevoegt. Zo kunt u nagaan welke FODMAP’s bij u de klachten veroorzaken. Alleen die producten kunt u voortaan beter vermijden. Het FODMAP-beperkte dieet is een intensief dieet om te volgen.