Stress en Prikkelbare darmsyndroom

Eigen kan ik wel zeggen dat beide heel veel met elkaar te maken hebben. Dat is ook de reden waarom wij met hypnotherapie druk bezig zijn om rust in het lichaam en de geest proberen te krijgen.

Ik las vandaag een stukje van Mariek van de Pavert over dit onderwerp. Zij geeft aan dat wij eigenlijk niet meer gewend zijn om te ervaren dat stress onze spijsvertering op slot zet. Eten is een automatisme geworden.  Het is een routine en niet een meer een gebeurtenis waar we bij stil staan. We zijn gejaagd en schokken alles naar binnen. Dit is ook een van de redenen waarom de meeste mensen problemen krijgen met hun gewicht. Wanneer er stress is dan merkt het lichaam het gelijk. Of dit nu een beetje stress is of niet. Marieke geeft aan dat het lichaam dat in stress is meer bezig is om te overleven dan bezig is met het spijsverteringsproces. En dat klopt, want op het moment dat je moet vluchten of vechten dan is eten niet belangrijk. Je kan je energie wel beter gebruiken.

Je hebt dan geen tijd om rustig te gaan zitten en lekker te genieten van het eten dat met zorg klaar gemaakt is. Je hebt geen tijd om te kauwen. Alles moet snel gebeuren. Tenminste als je tijd hebt ervoor.

Ontspannen eten en goed kauwen blijken ervoor te zorgen dat de maag voldoende maagzuur aanmaakt. Deze maagzuur is nodig voor verschillende functies, mineralensplitsing, de eiwitsplitsing en het doden van micro-organismen wat niet in het lichaam hoort. Het lichaam zorgt ervoor dat het Gal van uit de galblaas en enzymen uit de alvleesklier naar de dunne darm gestuurd worden, om te helpen met het halen van de voedingstoffen uit de spijsbrij. Deze zijn dan weer nodig voor het lichaam. Gal is een geel-groenige (soms zwarte) vloeistof die wordt uitgescheiden door de lever. Gal wordt dus gemaakt door de lever en in de galblaas tijdelijk opgeslagen in een ingedikte toestand. Gal bestaat onder andere uit water, galzouten, cholesterol en bilirubine.

Stress heeft heel veel invloed om deze procedure. Je kauwt slecht je bent niet ontspannen. Hierdoor produceert je maag te weinig maagzuur. Waardoor weer geen aansturing naar andere organen die helpen met de spijsvertering.

Gevolg rotting, gisting en te veel bacteriën en schimmels.

Met weer het gevolg dat je klachten krijgt van PDS.

Om een lang verhaal kort te maken. Eet ontspannen en probeer zomin mogelijk stress te hebben…

Makkelijk gezegd dan gedaan zou je denken.

Lees meer over de behandeling van PDS: Prikkelbaar Darm Syndroom ( PDS )

Lees meer over hypnotherapie: Therapie vormen: Hypnotherapie