Burn-out

Gejaagd verteld ze mij haar verhaal.

Bijna struikelt ze over haar woorden heen.

Bertha is bij mij gekomen om af te vallen en ze had van het virtueel maagbandje gehoord.

Drie weken gelden had ze zich ziek gemeld.. Het ging niet meer. Ze was moe. Te lang door gegaan volgens haar huisarts.

Bertha werkt in een supermarkt in Utrecht. Ze is manager en heeft de verantwoording over het team. Ze was aangesteld voor 32 uur en vrijdag was haar vrije dag.

Thuis heeft ze een man en kinderen. Op de vrijdag doet ze haar huishouding.
Van sporten kwam niks meer.

Ze verbleef ten minsten 10 uur op haar werk en soms moest ze ook in de avond door werken om de vakkenvullers te begeleiden.

Thuis doet ze weinig tot niks meer want als ze thuis kwam dan was ze op. De laatste weken kon ze ook moeilijk slapen. In bed lag ze aan de dingen te denken die ze de volgende dag nog moest gaan doen.

Lichamelijk voelde ze zich ook niet meer goed. Het huilen stond haar nader dan het lachen. Om de kleinste ding kon ze thuis ruzie maken.

De eerste dagen dat ze thuis was sliep Bertha een gat in de dag. Als ze eventjes op was, dan was ze weer moe. Een film kijken was een opgave en het lezen van een boek lukte niet. Het enige wat ze kon doen was op bed liggen.

Gedachten aan haar werk maakte haar bang en gespannen. Allerlei negatieve gedachten over wat ze verkeerd deed en hoe andere over haar nu dachten gaan regelmatig door haar hoofd heen.

Drie jaar geleden bleek op het werk van Bertha stressfactoren te zijn ontstaan.

Haar collega was plotseling overleden en Bertha moest al zijn taken overnemen. In haar eentje runde ze nu de supermarkt. 20 man personeel en al de bestellingen kwamen op haar schouders terecht.

Daarnaast was er niemand die haar kon inwerken in de werkzaamheden van haar collega. Ze moest alles zelf ontdekken.

Het zou een tijdje gaan duren voordat er een nieuwe collega zou komen.

In eerste instantie zag Bertha het als een uitdaging maar na een paar maanden ervaarde ze de spanning niet meer als prettig.  Ze ging meer dingen vergeten. Mede hierdoor kreeg ze het gevoel dat ze niks meer goed deed.

De huishouding thuis lukte ook niet meer. Langzamerhand raakt Bertha meer overspannen. Allerlei klachten stapelden zich bij Bertha op. Alles ging minder, sociaal, maatschappelijk en professioneel functioneerde ze steeds minder.

Bertha had het gevoel dat ze de controle verloren had. Ze voelde zich machteloos. Ondanks dat bleef Bertha gewoon doorgaan. Bertha bleef haar lat hoog leggen.

Thuis had Bertha meer onenigheden met haar man. Uiteindelijk had haar man afgedwongen dat ze naar de huisarts ging. De huisarts rade Bertha aan om haar ziek te melden.

Wat is een burn-out

Over een burn-out wordt gesproken wanneer er sprake is van een overspannenheid als die langer aanwezig is dan 6 maanden. Bij deze overspannenheid staan de gevoelens van vermoeidheid en uitputting sterk op de voorgrond.  Door de burn-out is de client voor een langere tijd niet in staat de gebruikelijke taken en sociale activiteiten op te nemen.

De client is doodmoe en heeft problemen met slapen. Gevoel, houding en gedrag zijn niet meer herkenbaar. Zelfvertrouwen heeft een deuk opgelopen. Er is geen enkele belangstelling voor plezier in het werk. De controle over het dagelijks leven is de client totaal kwijt.  Er heerst een angst dat het huidige gevoel nooit meer overgaat.

Doel van de behandeling.

De behandeling is gericht op een verantwoordelijke manier de client terug te leiden naar zijn of haar werkzaamheden of naar een andere levensinvulling. We proberen een goede balans te vinden om in het dagelijkse leven te functioneren. Daarnaast te leren inzicht krijgen in de valkuilen en hoe om te gaan met deze valkuilen. Vaak kijken we ook welke verklaringen er zijn voor het ontstaan van burn-out? Wie loopt er meer of minder risico? Cliënten die aan burn-out lijden, vinden via verschillende vormen van hypnose een weg terug naar herstel, welzijn en levenskwaliteit. Hypnose kan ingevoegd worden in een behandelingsstrategie, zowel in een individuele therapie als in een groepssetting. De psychotherapeut die met hypnose werkt zet cliënten aan tot zelfredzaamheid en daarna tot zelfwerkzaamheid, zodat de cliënten meer controle verwerven op hun leven. Tijdens het herstel onthaasten cliënten en vinden ze tijd om hun leven te (her)bekijken, hun motivaties en levensdoelen en hun eigen positie in relatie tot veranderen. Via hypnose krijgen cliënten toegang tot ongeuite gevoelens en worden emotionele noden ingevuld. Langs hypnose krijgen cliënt en therapeut toegang tot creatieve hulpbronnen. Cliënt verwerkt problemen en bereidt zich voor op de aanpak van nieuwe levensgebeurtenissen en toekomstige confrontaties met stressoren.

Lees meer over burnout onder thema’s: Depressie en Burn-out

Lees meer over hypnotherapie op de pagina: therapie vormen